Over ons

Wie in Epe en omgeving enigszins bekend is met klassieke muziek, kent Exspecto. Wij zijn een koor van zo’n 30 enthousiaste zangers en zangeressen met een bijzondere klankkleur. Geleid door dirigent Sander van den Houten en pianist Jos Mulder, voeren we zo’n beetje jaarlijks een groot klassiek werk uit, samen met professionele solisten en musici. Daarnaast laten we ons horen in kerkdiensten in de regio en op de jaarlijkse Korendag in Epe.

Veelzijdig en enthousiast
Je mag wel zeggen dat Exspecto een veelzijdig koor is. Niet alleen staan klassieke werken van grote componisten op de lessenaar. We zingen met hetzelfde enthousiasme ook Christmas Carols, close harmony en lichte muziek. De muziek laten klinken zoals die bedoeld is, met gevoel en nuance: dat proberen we te doen. Door de manier van zingen de boodschap van het stuk overbrengen, het verhaal vertellen. Een concertbezoeker omschreef Exspecto als volgt: “Heldere stemmen met een mooi volume, sprekende dynamiek in het hele stuk en duidelijk plezier om te musiceren”.

Van gospel naar klassiek
Exspecto werd in 1984 opgericht door Willem Veldkamp vanuit de Gereformeerde Kerk in Epe. Het jongerenkoor van toen zong veel in kerkdiensten en had een gospelachtig karakter. In 1991 nam Wolfried Kaper het dirigeerstokje over om Exspecto samen met Jos Mulder naar een hoger niveau te tillen. Een nieuw tijdperk begon: Exspecto ging klassiek.

Een rijke historie
Na het zingen van Wolfrieds eigen compositie ‘The newborn King’ maakten we kennis met klassieke muziek. Te beginnen met het Gloria van Vivaldi, dat we in 1994 uitvoerden in Duitsland. Exspecto kreeg de klassieke smaak te pakken, want in de jaren erna volgden vele prachtige muzikale werken. Zo zongen we de Schöpfung van Haydn, de Messiah van Händel, de Matthäus Passion van Bach, Purcells Dido & Aeneas, het Requiem van Mozart en het Requiem van Fauré. Op 15 februari 2020, vlak voordat corona uitbrak, gaven we ons laatste concert met Wolfried: Die Jahreszeiten van Haydn.

Nog zoveel plannen

In juli 2021 overleed Wolfried plotseling. Geschokt en intens verdrietig waren we. We hadden net ons 30-jarig jubileum samen gevierd en hadden nog zoveel plannen… Via Jos maakten we in oktober 2021 kennis met Sander van den Houten, in wie we een fijne dirigent vonden. Sindsdien geeft hij met veel kennis en passie leiding aan Exspecto. In 2022 resulteerde dat in ons eerste concert samen: de Messiah van Händel. Op 29 maart 2024 brengen we de Johannes Passion van Bach. Een primeur voor Exspecto. Op naar nog meer mooie muzikale plannen!

Scroll naar boven